NA CESTÁCH: Muzeum samo o sobě

Benátky, hlavní město italského regionu Veneto, jsou jedním z historicky nejromantičtějších míst na světě. Leží na zhruba 120 ostrovech, jsou protkány přibližně 170 kanály s dominantním Canal Grande a uličky spojuje okolo 430 mostů.

Živá voda, štíhlé gondoly, hbité lodě, četné mosty a můstky, stovka ostrovů a ostrůvků, pelmel národů, desítky kostelů, úžasné paláce a výstavní domy, úzké uličky protkané kanály, rozmanitá muzea, malebné obchůdky s barevným sklem, tajemnými maskami, mystické karnevaly a také přehlídky moderního umění La Biennale di Venezia. Na podrobnou prohlídku všech krás potřebujete přinejmenším několik dní. Škoda přijet do Benátek na jeden den. Stihnete sice relativně hodně, ale neuvidíte zdaleka vše. 



Město Benátky vzniklo v roce 810 uprostřed laguny na ostrovech Rivoalto - z nouze. Když obyvatelé na konci římského impéria utíkali do neobydlených a pustých oblastí, nalezli zde bezpečí před vpády Barbarů. Tak se postupně usadili na jednotlivých ostrovech. Krátce na to bylo založeno biskupství.

Nejvyšší slávy se Benátkám dostalo v 11. až 15. století. Nejjasnější benátská republika vydržela do 18. století. Oficiálně skončila tažením Napoleona Bonaparta v roce 1797 a stala se územím Habsburků. V období 1848 až 1849 ještě vznikl samostatný celek, který měl navázat na tradici Benátské republiky. V dalších letech město připadlo Rakousku-Uhersku. Roku 1866 bylo připojeno k nové sjednocené Itálii Garibaldiho. V roce 1987 byly Benátky zapsány na seznam UNESCO.

Orientace po městě je poměrně snadná. Použít můžete vodní autobus vaporetto po kanálu Grande, nebo okolo Benátek. Nejezdí tu auta, proto můžete v klidu brouzdat pěšky. Váš směr usnadní tabule k nejrůznějším cílům, upevněné na fasádách domů, podle nich můžete procházet. Musíte však vědět, kam chcete dojít. V Benátkách totiž můžete zabloudit vlastně i s mapou.

Město je však relativně malé, tak lze z jednoho kraje dojít na druhý za tři čtyři hodinky pohodlné chůze. V každé čtvrti budete míjet desítky kostelů, paláců, výstavních domů, obchůdky se suvenýry, maskami, módou nebo občerstvením. Radost se toulat a prohlížet.



Atraktivní pulzující tepnou je Canal Grande (Velký kanál). Na jednom jeho konci je železniční a autobusové nádraží, na opačném konci čtvrť San Marco s Dóžecím palácem, chrámem Svatého Marka na stejnojmenném náměstí a symboly Benátek. Rušné, luxusní, romantické, vzácné. Cíl všech návštěvníků, kteří do města přijedou.

V benátské laguně jsou však tisíce míst a zákoutí, která stojí za vidění. Pokud se chcete dovědět víc, je důležité si koupit nebo v knihovně půjčit tištěného průvodce. Nezapomeňte navštívit také ostrovy Murano s uměleckými předměty ze skla a Burano, s barevnými fasádami zdejších domků. Lodě na ně vyplouvají každou chvíli.

Velkou atrakcí pro turisty bývají také La Biennale di Venezia. Při této akci město na šest měsíců ožívá uměním více než stovky tvůrců z více než pěti desítek zemí světa. Neprobouzí se jenom výstavní pavilony, ale ulice, paláce i celé ostrovy. „La Biennale di Venezia bylo založeno v roce 1895. Je jednou z nejznámějších a nejprestižnějších kulturních akcí na světě pořádaných každý sudý rok. Hlavním místem přehlídky není jenom krásná zahrada Giardini na východě Benátek, která hostí téměř tři desítky národních pavilonů, ale návštěvníci také mohou zhlédnout výtvarné instalace, výrazné a zajímavé umělecké objekty po celém městě,“ říká prezident akce Paolo Baratta. Letos se bienále uskuteční od 26. května do 25. listopadu. 




Při jejich minulém 57. ročníku byl v rámci přehlídky například vztyčen zlatý monument The Golden Tower umělce Jamese Lee Byarse, který měl překonat vznešenost majáku Alexandrie. Dvacet metrů vysoký pozlacený sloup se zaoblenou špičkou se tyčil mezi domy. Zajímavým dílem byly také Mani Giganti - obrovské ruce, které vystupovaly z vody a „jakoby“ podpíraly jeden z benátských domů.

Text a foto: Dáša Palátková 

Žádné komentáře: