NA CESTÁCH: Muzeum skoku na lyžích

Historii českého skokanského sportu připomíná unikátní expozice, která z iniciativy bratrů Slavíkových vznikla ve zrekonstruované budově autobusového nádraží v Harrachově. Podobnou jinde v Česku a ani v Evropě nenajdete. 



Díky lásce ke sportu, a skokanskému zvláště, sběratelské vášni, trpělivosti a odhodlání celé rodiny Slavíkových čítá bohatá lyžařská expozice úctyhodných 8 000 exponátů. Prohlédnout si například můžete přes čtyři sta párů lyží z osmnácti zemí, většinou skokanských a kolem dvou tisíc lyžařských odznaků připomínajících olympiády i mistrovství světa.

Uchvátí vás jistě i staré lyže (ski), někdejší skokanská výzbroj a stovky dalších zajímavých a unikátních archiválií. Vystaveny jsou taktéž vítězné poháry a medaile.

Mezi cenné exponáty se řadí kupříkladu boty Jiřího Rašky, boty české výroby „Sapporky“, v nichž svého času skákali všichni sportovci z celého někdejšího „východního bloku“.  K vidění je vázání od těch nejstarších po nejmodernější, ve kterých skáče v současné době většina závodníků. 

Majiteli Ski muzea jsou bratři Stanislav a Josef Slavíkovi z Harrachova. Jako autoři knihy Naše skokanské můstky vám dají prostřednictvím zajímavých dokumentů a spousty fotografií nahlédnout do bohaté historie výstavby můstků v Čechách.




Jako vášniví sběratelé přiblíží úžasnou historii skokanského sportu. Oba od svého narození v roce 1966 žijí v Harrachově. Díky otci a strýci, harrachovským lyžařským funkcionářům, se jejich koníčkem a životním stylem stalo lyžování, především skoky a lety na lyžích.

Muzeum je otevřené od středy do pátku od 14 do 17 hodin, v sobotu pak mezi 10.00 a 17.00. Mimo tyto časy je možné domluvit prohlídku na telefonním čísle 603 470 113.

Text a foto: Dáša Palátková