NA CESTÁCH: Čtyřnásobné hlavní město

Brusel, to není jen centrum evropské politiky, kvůli čemuž tam míří řada novinářů z celého světa. Dá se tam prožít i zajímavý prodloužený víkend. A co navštívit? Třeba Atomium, kterému je letos 60 let. 

Jedním ze symbolů Bruselu je Atomium. Brusel je hlavní město Belgie, neoficiální hlavní město Evropy, zároveň hlavní město Vlámského společenství a Valonsko-bruselské federace.  

Cestovatelský průvodce o Atomiu praví: „Vzniklo u příležitosti světové výstavy Expo v roce 1958. Pravděpodobně je nejslavnější architektonickou dominantou Bruselu. Návrh belgického inženýra Andrého Watereyna - 165miliardkrát zvětšený atom železa - odráží posun tehdejšího světa do nového věku vědy a letů do vesmíru. A navíc vzdává hold tak důležitému metalurgickému průmyslu.“

Atomium údajně nebylo zamýšleno jako trvalá konstrukce, ale brzy se stalo velmi populární. V posledním desetiletí se zde odehrálo několik nákladných renovací. A tak ho můžete částečně projít dvěma způsoby. Výtahem přímo z přízemí vyjedete na vyhlídku a restauraci, nebo pěšky "tunely" s eskalátory do středové koule a poté, zpět k výtahu.

Během pěší prohlídky si prohlédnete "současnou" výstavu, která se momentálně koná, uvidíte i fotografie z historie stavby Atomia. Výtah přepravuje zhruba 20 lidí. My jsme na něj čekali asi dvacetiminutovou frontu.

Každá z devíti koulí jež tvoří pomyslnou krystalickou mřížku, má průměr 18 metrů. Koule jsou navzájem propojeny eskalátory v chodbách ve tvaru válce. Pět koulí s výstavními prostory je přístupných veřejnosti. Z nejvýše umístěné koule - sto metrů nad zemí – v níž je restaurace anebo z ochozu o podlaží níže je strhující panoramatický výhled na Brusel.

Miniatury i akvapark s obřími skluzavkami

V těsné blízkosti Atomia se rozkládá Bruparck, který je vyhledávaným cílem výletů rodin s dětmi. Samozřejmě byl i naším cílem. Jeho první oblíbenou zastávkou je Mini Europe, která nás provedla krajinou Evropské unie prostřednictvím více než 300 zmenšenin. Prohlédli jsme si v měřítku 1:25 budovy společenského a kulturního významu, například athénskou Akropoli, berlínskou Braniborskou bránu, budovu londýnského parlamentu, palác svatého Marka v Benátkách, šikmou věž v Pise nebo španělskou Sagradu Famílii, ale i Eiffelovu věž z Paříže. Náš Pražský orloj vyznívající v celém parku jako smutný „solitér“ bez hezkého exteriéru byl tak trochu „chudým příbuzným“.

Toto je miniatura centrálního bruselského náměstí Grote Markt - Grand Place. 

Dalším místem Bruparcu je Kinepolis, ve kterém ve velkých sálech promítají rozličné snímky z různých zemí na dvou desítkách pláten. The Village zase představuje imitaci vlámské vesnice a Oceáda je tropický vyhřívaný akvapark s obřími skluzavkami, vlnobitím a písečnými plážemi. 


Čůrající sošky dětí

Bruselský region s městskou zástavbou je bohatý historickým dědictvím. Maskotem města je Manneken Pis – nedílná atrakce města vysoká cca 30 centimetrů. Znázorňuje malého chlapce, ulevujícího si do nádržky. Půvab figurky vychází z bezpočtu fám a bajek, kterými je opředena.

To čurající holčička takový věhlas nemá, ale půvabná se nám zdála o to více. Pro někoho možná prý trochu chlípná copatá soška, nazvaná v originále Jeanneke Pis, je ukrytá v nenápadné slepé uličce Impasse de la Fidélité.

Ve srovnání s bronzovým čůrajícím chlapečkem je socha děvčátka nejen podstatně méně známá, ale také výrazně mladší. 

Umělec Denis Adrien Debouvrie ji vytvořil v polovině 80. let minulého století. Kdežto kamenné sošky chlapců podobných tomu, který dnes v bronzové podobě stojí nad kašnou na rohu ulic Rue de l'Etuve a Rue des Grands Carmes, tu stály od půlky 15. století, možná ještě o několik desetiletí dříve.

Nezapomeňme na Evropský parlament




A od sošek k architektuře. Moderní rozsáhlý komplex z oceli a skla se řadí ke třem sídlům Evropského parlamentu - voleného orgánu Evropské unie. Stálé sídlo má ve francouzském Štrasburku, kde se jednou měsíčně konají plenární zasedání. Administrativní centrum se nachází v Lucemburku a schůze výboru probíhají v Bruselu.

Sídlo Evropského parlamentu si můžete prohlédnout. Plán návštěvy je už vytvořen za vás: Stanice Evropa, nacházející se v budově bývalého vlakového nádraží Bruxelles-Luxembourg, je pro výpravu ideálním výchozím bodem.

V unikátním Parlamentariu zažijete Evropský parlament z nové perspektivy díky různým dynamickým multimediálním expozicím s pomocí osobního mediálního průvodce. Návštěva jednacího sálu „Hemicycle“ je příležitostí nadýchnout parlamentní atmosféru a prohlédnout si dějiště rozprav.

Interiér Domu evropských dějin

Vedle parlamentu sídlí Dům evropských dějin, v němž je prostřednictvím výstav a stálé sbírky vytvořena pokladnice společné evropské paměti, nabízí pohled do historie Evropy z různých úhlů pohledu.

Text a foto: Dáša Palátková