NA CESTÁCH: Na lyže i za zábavou do obří haly

Severní Porýní-Vestfálsko není nejrozsáhlejší spolkovou zemí Německa, ale s bezmála 18 miliony obyvatel je rozhodně nejlidnatější. Má bohatou minulost, četné historické památky a průmyslová města, jež se zásluhou chytrých investic proměnila v přitažlivá centra s kulturními programy, muzei a sportovišti. Velkou část země tvoří venkov s tisíci kilometry turistických stezek, s ideálními podmínkami pro vyjížďky na kolech, vodní sporty a rybolov. 

Například na historické skvosty Kolína nad Rýnem si musíte vyhradit alespoň dva dny. Ti z vás, kdo dávají přednost muzeím nebo nákupům, by si měli rezervovat více času pro Düsseldorf. V itineráři každého z vás by neměly chybět třeba i Bonn, Cáchy, ale ani Mönchengladbach
a Neuss.

Právě mezi dvěma naposledy jmenovanými městy naleznete obrovskou montovanou halu na železobetonových pilířích s lyžařským svahem Jever Fun Ski Halle Neuss. Podle testovacího portálu Skiresort.info se stal pro rok 2017 ve své kategorii vítězem jako "Nejlepší lyžařský areál".



Jak se tam dostanete?

S navigací: zadejte adresu allrounder, U lyžařského sálu 1, 41472 Neuss, nebo Jever Fun Skihalle Neuss. 

Bez navigace: pojedete od A57, na křižovatce Neuss-West na cestě A46 Aachen - na prvním výjezdu na výjezd Neuss Holzheim – a pokračujte podle značek Jever Fun Skihalle Neuss. 

Nebo od A46 - výjezdem Neuss Holzheim a opět podle značek stejným směrem. 

Vlakem: z dálnice Düsseldorf nebo Kolín nad Rýnem se dostanete na S-Bahn do Neuss Hbf. Autobusem: na Hbf Neuss směřujte na nástupiště č. 1. Nastupte do autobusu 843 "Grefrath". 




Přivítá vás tři sta metrů dlouhý lyžařský svah s technickým sněhem. Areál je vybavený čtyřsedačkovou lanovkou, stroji upravovanou pistou a nabídkou rozmanitých sportovních i zábavních aktivit. Mírný svah sjezdovky s 10- až 18stupňovým sklonem je vhodný pro děti a začátečníky, horní strmý svah sjezdovky s 28stupňovým sklonem zase pro pokročilé lyžaře. Trénují zde lyžařské kluby i týmy.

Snowboardisté a freerideři „vypouští páru“ v zábavním snowboardparku. Pro ty, kteří se chtějí naučit, má Jever Fun Skihalle Neuss stometrovou sjezdovku pro začátečníky.

V Německu neexistuje povinnost lyžařů nosit při sportování na sněhu přilbu. Provozovatelé však ochranu hlavy doporučují. Pokud nemáte vlastní helmu, není problém. Kompletní výstroj si můžete zapůjčit.



Zábava před lyžařskou halou 


"Outdoor-Action: Almgolf"
Na „dobrodružném“ golfovém hřišti Almgolf s 18 jamkami hrajete na umělé trávě. Terén je členitý (potůčky, balvany, okna dřevěných chatrčí, fontánky, dokonce i rotující mlýnské kolo). Vedle 18jamkového je tu ještě i další 12jamkové „zábavné“ hřiště. I zde je umístěno mnoho překážek jako gondola, iglú a trať vypadající jako sjezdovka na slalom. Hřiště je ideální pro děti, dospívající i dospělé.

Kick-off pro jedinečný fotbal
Fun fotbal je hra bez souboje týmů. Cílem hráče je dostat míč do branky při co nejméně střelách na 14 fotbalových hřištích. Zkušení fotbalisté si mohou nastavit úroveň hry.
Míč můžete „poslat“ přes zeď nebo hrát venku, a je mnoho dalších variant. Téměř vždy je nabízena lehká a těžší. Všechny kopy jsou zaznamenávány. Po ukončení jsou jmenováni vítězové.

SalzburgerLand Kletterpark Neuss
Letní lezecká zábava pro celou rodinu. Lezení není o špičkové atletické výkonnosti pro specialisty, ale potěšení z pohybu na lanech pro všechny, kteří mají chuť zkusit svoji šikovnost a fyzickou kondici. Vybudováno je 70 zastávek mezi stožáry ve výšce tři, čtyři, sedm, devět až čtrnáct metrů. Vyzkoušejte svoji odvahu, dovednost a rovnováhu.



Party Fun in Group
Můžete očekávat zajímavou atmosféru večírků. Společenské party jsou pořádány s různými motivy či tématy, živou hudbou a zajímavostmi. Discofox + Schlager - vždy v neděli, Indoor Ski Party - každý pátek a sobotu, a další jako např. Party Balíčky - pro bujarou zábavu ve skupině.

Kalendář očekávaných událostí

31. 3. 2018 - MATRACE Z KOPCE
Zasněžené svahy a jízda na matraci? Žádný problém. Dne 31. března se v Jever Fun Skihalle Neuss uskuteční mistrovství Německa ve sjezdu s matracemi. Začátek je v 10 hodin. Pokud se chcete pustit do odvážného sportu „s peřím“, zaregistrujte se na adrese www.hn8.de/downhill.

5. 5. 2018 - JEVER FUN NOČNÍ STOUPÁNÍ
Všichni aktivní lidé objeví ve speciálním nočním a barevně osvětleném lezeckém parku své možnosti a při dobrodružství i nové výzvy. Můžete lézt až do jedné hodiny v noci - v rámci Jever Fun Climb Night.

21. 9. - 22. 9. 2018 - OKTOBERFEST
Oslavujte jako bavorští. Nejlépe na Oktoberfestu v lyžařské hale Neuss. I zde budou připraveny „ingredience“ pro originální festivalovou atmosféru: vydatná kuchyně z Oktoberfestu, originální svačiny, preclíky a samozřejmě točené pivo. Chybět nebude ani bavorská živá hudba. 

Protože je Severní Porýní Vestfálsko v nadmořské výšce, která přírodnímu sněhu nesvědčí, je zimní hala s technickým sněhem bezvadným nápadem. Lyžovat, snowboardovat a sáňkovat, prostě vyřádit se, přijíždí tisíce lidiček.

Text a foto: Dáša Palátková